Uleiuri pentru tocatoare

Platourile si tocatoarele sunt obiecte sensibile si frumoase in bucataria noastra, acestea trebuie tratate ca sa isi pastreze frumusetea in timp. Exista mai multe tipuri de uleiuri și ceruri care pot fi folosite pentru tratarea tocatoarelor. Ele trebuie să fie naturale, fără adaosuri de compuși sintetici deoarece mancam de pe tocatoare. 

Finisarea cu ulei se face aplicând straturi succesive, cu timp de uscare între ele și ștergerea surplusului. Se aplică atât timp cât lemnul continuă să absoarbă. Ceara poate fi aplicată în amestec cu ulei sau ca produs separat. Ea rămâne la suprafața lemnului ca strat protector, fără a avea însă rezistență mecanică. In sectiunea de portofoliu avem un video cum se aplica uleiul. Mai jos va prezentam cateva dintre uleiurile sau amestecurile de ulei cu ceară folosite ca materiale netoxice de finisare:

Uleiul mineral este cel mai folosit material netoxic pentru finisarea obiectelor din lemn din bucătărie. Este un material fără gust, culoare sau miros, obținut în urma distilării petrolului. Produsul trebuie să fie înalt purificat. Lemnul finisat cu ulei mineral are o senzatie foarte fina și plăcuta la atingere, nelăsând senzația de gras. Este un material pe care îl puteți găsi la farmacie fiind folosit și în afecțiuni digestive.

Uleiul de in (natural nesicativat). Uscarea uleiului natural de in este foarte lentă, un strat având nevoie de câteva zile pentru a se usca. Pentru a grăbi uscarea uleiul de in poate fi fiert înainte de folosire. Uleiul sicativat conține săruri de metal care pot fi periculoase si nu recomandam sa il folositi pentru tocatoarele voastre.

Uleiul de tung este cel care pune cel mai frumos în evidență desenul lemnului. Trebuie folosită varianta naturală, nediluată cu solvenți sintetici. Pentru diluție se folosește esența de terebentină, tot un produs natural.

Uleiul de nucă este foarte bun pentru finisarea obiectelor de lemn din bucătărie, la fel ca cel de cocos. Nu se recomandă însă folosirea lor de cei care au alergie la nuci și alune.

Emulsie de ceară de Carnauba. Este o ceară naturală ce protejează frunzele unei specii de palmier. Emulsia se folosește doar pentru a proteja suprafața lemnului. Este bine să fie folosită pentru produsele care nu se utilizează foarte des. Folosirea intensă le îmbâcsește iar refinisarea este mai dificilă pentru că trebuie îndepărtat tot stratul vechi.

Uleiurile de in, tung și nucă au și capacitatea de a da o oarecare duritate lemnului. În timpul uscării are loc un proces asemănător polimerizării care întărește fibra lemnului acolo unde uleiul aderă. Spre deosebire de aceste uleiuri, cele de floarea soarelui, măsline sau struguri nu se întăresc la uscare. Principalul dezavantaj al acestora este însă faptul că, în prezența aerului, râncezesc și capătă un miros foarte urât.

2 thoughts on “Uleiuri pentru tocatoare”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart